Kişi Ve Kelime arayın

Kategori Liste ✿ Bir Goz Atin ?

A. Einstein Acı Açlık Adalet Affetmek Ahlak Akıl Alim Amin Maalouf Anne Aptal Arkadaş Arzu Aşk Aşk hakkında Baba Başarı Bencillik Bilgi Bob Dylan Boris Vian Büyüklük C.Süreya Caferi Sadık Cahillik Can Dündar Can Yücel Cenap Şahabettin Cesaret Charles Bukowski Cimrilik Cömertlik Cüneydi Bağdadi Çalışmak Çocuk D. Noel Dale Carnegie Dalkavukluk Danışma Dedikodu - Gıybet Dert Devlet Dil Din Dost Dostoyevski Dua Dünya Düşman Düşünce Ebu Hanife Ece Ayhan Eğitim Eleştiri Erkek Evlilik Fakirlik Fatih Sultan Mehmet Han Franz Kafka Gabriel Garcia Marquez Gerçek - Hakikat Goethe Gore Vidal Göz Gurur Gül Gülmek Günah Güzel - Güzellik Hak Halil Cibran Halk Hastalık Hata Hatem Bayhan Hatıra Hayal Hayat Hedef Hırs Honore de Balzac Hukuk Hürriyet Hz Ali Ra Hz Ebubekir Ra Hz Fatma Hz Hasan Ra Hz Hüseyin Ra Hz İsa .as Hz Muhammed S.a.v Sözleri Hz Osman Hz Ömer .Ra İbni Sina İdare İftira İhanet İhtiras İlim İmam Gazali İmam Rabbani İmam Şafii İman İmmanuel Kant İnsan İntikam İskender Pala İş - İşçi İyilik İyimserlik J. Christophe Kadın Kalb Kanaat Kelime Kıskançlık Konfüçyüs Konuşmak Korku Kötülük Kusur Kuvvet Louis Aragon M.A. Ersoy M.K. Atatürk Makam Mark Twain Merhamet Mevlana Hz Miguel de Cervantes Misafir Muhammed İkbal Musibet Mutluluk Namus Nankörlük Napolyon Nasihat Nasihatlar Nazım Hikmet Nefis Nefret Nimet O bin Affan Olgunluk Oscar Wilde Öğretmen Ölüm Ömer Hayyam Övgü Özdemir Asaf Pablo Neruda Para Paul Auster Politika Robin Sharma Ruh S.Kierkegaard Sabır Sadaka Sağlık Said Nursi Sanat Sevgi Shakespeare Sır Söz Sunay Akın Şemsi Tebrizi Şeref Şeyh Bedreddin Şeyh Edebali Şöhret Şükür Şüphe Talih Tecrübe Tedbir Tembellik Terbiye Tevazu Thomas Edison Tolstoy Tövbe - Pişmanlık Ü. Y.Oğuzcan Ümit Vicdan Victor Hugo Yalan Yalnızlık Yanlışlık Yara Yardım Yaş Yaşamak Yaşar Kemal Yılmaz Odabaşı Yol Yönetim Yunus Emre Yükselme Yüz Zafer Zaman Zeka Zenginlik Zevk Zorluk

Ebu Hanife Sözleri

print this page
send email

  • Allahü teâlâ, kendisine şükür ismini vermiştir. Çünkü Allahü teâlâ, iyiliği ödüllendirir. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir.
  • Bir kimse fıkıh bilmez, fıkhın kıymetini ve fıkıh âlimlerinin değerini bilmezse, böyle âlimlerle oturmak [kitaplarını okumak, fıkıh öğrenmek] kendisine ağır gelir.
  • Allahü teâlâ bize, insanların mümin olanlarını sevmemizi, onlara karşı saygı beslememizi ve asla kırıcı olmamamızı, kalblerinde ne sakladıklarını bilemiyeceğimizi, hareketlerimizi buna göre ayarlamamızı emretmiştir.
  • İnsan, her şeye şifa veren tek varlığın Allahü teâlâ olduğuna inanır; bununla beraber derdine deva olması için ilaç kullanır. Çünkü ilaç bir sebeptir. Şifasını verecek olan ise Allahü teâlâdır.
  • Mümin, Allahü teâlânın kendisini devamlı denetlediğini bilir. Kimsenin bulunmadığı bir yerde veya herkesin yanında olsun, mutlaka Allahü teâlânın onu denetlediğine inanır. Krallar ve sözde büyük adamlar ise, ne gizli ve ne de açık bir yerde herhangi bir kişiyi denetleyemezler.
  • Mümin, Allahü teâlâdan korktuğu kadar hiçbir şeyden korkmaz. Şiddetli bir hastalığa yakalanır veya feci bir kaza veya belaya uğrarsa, gizli veya açık; “Ya Rabbi, bana bu belayı neden verdin?” diye şikayetçi olmaz. Tersine hastalığa, belaya ve kazaya rağmen Allahü teâlâyı anar ve şükreder.
  • Eğer bilmediklerim ayağımın altında olsaydı, başım göğün en yüksek katına değerdi
  • Günah işlemeyi zillet; günahı terk etmeyi mürüvvet gördüm ve bildim.
  • Şaşarım şu kimselere ki, zanla konuşurlar ve onunla amel ederler.
  • Kulların birbirlerine karşı işledikleri suçlar, kendileri için bir zulümden ibarettir.
  • Bir kimsenin ilmi, kendisini Allahü teâlânın yasaklarından men etmiyorsa, o kimse büyük tehlikededir.
  • Dinin alışveriş kısmını bilmeyen, haram lokmadan kurtulamaz ve ibadetlerin sevabını bulamaz. Zahmetleri boşa gider ve azaba yakalanır ve çok pişman olur.
  • Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsaydım başım göğe değerdi.
  • Eshab-ı kiramdan bize gelen, bildirilen her şeyin başımızın üstünde yeri vardır.
  • Din ilminde konuşan kimse, Allahü teâlânın kendisine: Benim dinimde sen nasıl fetva verdin, nasıl söz söyledin? sualini sormayacağını zannediyorsa, kendisine ve dinine gevşeklik etmiş olur.

0 yorum: